" A year from now you may wish you had started today "

23 March 2015

Jerawat?

Lama betul xupdate blog,bz ya amat tahun ni.Exam seminggu sekali ada sampai 2 kali seminggu ( ke aku yg xpandai bhagikan masa ? ).
Even minggu ni ada lg exam yg menunggu,ahh aku dh tekad nk wt entry jgk mlm ni.Bukan apa,skang ni aku dlm Department Dermatology..alaaa..yg belajar pasal penyakit kulit,kudis,kurap dan sama waktu dengannya.Jadi aku nak kongsi sikit psl masalah kulit yang utama iaitu JERAWAT.

Pertama skali dlm istilah perubatan dipanggil Acne Vulgaris.Ia muncul sbb kt muka kita ada lubang kecik2 yg secrete oil or dipanggil sebaceous gland.Korang perasan x time kita puberty jerawat akn tumbuh byk2,ni brlaku sbb time 2 badan kita release byk androgen yg mn akan stimulate oil gland relesease byk2 minyak.Haaa..camtuu..

  

Korang tgk kt gmbr di ats,simply bila excess oil akn pnyebabkan ada bendasing menutupi liang,jd gland 2 akn obstruct sbb 2 ada jerawat yg kecik,ada yg besar n ada yg juz black head.


Gmbr ats lak stage2 acne ni.slalunya stage 3-4 akn peninggalkan scar,yg 2 kita xnk..Aku xtau produk kt pasaran cm Oxy,Clean n Clear,St Ives bla bla betol2 brkesan ke x ( or cuma produk yg penuh bahan kimia dgn janji manis kosong )..

Tapi medically,xde ubat yg boleh hilangkan jerawat dlm sekalip mata,Slalunya akn amik masa 3-6 bulan bergantung kpd stage dan lain2.

Medically ni rawatan yg disarankan oleh dermatologists ;

Topical ;

- Antibiotics ( eg erythromycin )
- Vit. A ( utk pertumbuhan kulit yg sihat )
- Benzoyl Peroxide ( anti-bacterial )
- Azelaic Acid ( anti bacterial & kurangkan blackhead )



Systemic ;



- Isoretinoin ( anti-radang,kurangkan secretion of oil )
- Dapsone ( anti-radang )
- Anti-androgen ( eg Spironolactone )






p/s ; sebaiknya jumpa doc kulit utk kenal pasti punca dan rawatan terbaik.btw sesetengah ubat contraindicated 1 sama len..so hati2 ea..






Share:

4 comments:

  1. masa muda remaja dolu2 mmg teruk gak kena jerawat..skg..alhamdulillah tak seteruk dolu2.....heheeehe

    ReplyDelete
  2. hukhuk. geram betul. beberapa minggu ni asik dtg je jerawat. xde la teruk sgt, but buruk sangat2, hehehe

    ReplyDelete
  3. muka anis jarang naik jerawat..tapi kalau sekali dah naik...habislahhh... pedih jugak..campur sakit kadang2..hahah...

    ReplyDelete
  4. Nice sharing.. perkara baru ni.. sebab biasanya takde pun jerawat.. adalah kekadang tu pun bila search Internet, didapati puncanya sebab stress xD

    ReplyDelete