" A year from now you may wish you had started today "

26 June 2016

Matrouh

Dah dekat 6 thn aku kt Mesir,byk lg tempat kt sini yg aku xg.So bila bdk2 ni planning nk g satu tempat nama Matrouh aku pe lg,xnk la lepaskan peluang.Kitaorg g backpackers je ( ye la kata senior kan xkn nk kena pakai travel agent kot ).

Apa nama Matrouh ni? Tempat ni ialah salah 1 tmpat pelancongan yg famous kt Mesir ni.Yang korang selalu dgr ialah piramid Giza,Alexandria,Luxor Aswan kan..Matrouh ni jarang dgr even ianya sgt popular lebih2 lg dlm kalangan pelancong barat,gituuu..

Dari Zagazig,kami naik van ke Alexandria ( 4 jam ).Then dari Alex kami ke Matrouh ( 4 jam ).


Ngah tunggu bas seterusnya ke Matrouh
Sampai kt Matrouh kami cari homestay.Sbb jumlah kami seramai 17 org,so kena la tempah 3 buah rumah.Sebuah homestay ada 3 bilik ( setiap bilik ada 2 katil ),dapur,ruang tamu,tandas.Kira lengkap la kan.







Aktiviti ptg utk hari prtama pe lg,mandi laut laaaa...Pantai yg kami g ni dkt ngn homestay je..





Kitaorg ada main bola pantai gak,tp gmbr xleh upload sbb smua xpkai baju,kang ada yg tergoda lak ngn kesadoan kami..hehe

Belah mlm kami berbbq n main daun terup.





Keesokan hari kami ke pantai yg lg cun iaitu Cleopatra n Agiba..


Cleopatra.selalunya org terjun drpd ats 2..gayat siot..



Then ke Agiba..kt sini kami mandi..dia punya air jernih,pasir putih ..

Agiba...


Ptg lps mandi manda kami blk ke homestay..kemas2 brg then brtolak pulang..in short pantai ni mmg best terutama kalau org g ngn member2...adios!















p/s ; nk upload gmbr2 lain,tp itu la bdk2 ni xsabar2 nk tanggalkan baju...
Share:

18 comments:

  1. SubhanAllah. Bestnyaaaaaaa dapat jalan jalan pergi pantai. Dah la cantik yang amat. Serious tengok pemandangan dia je dah boleh jatuh cinta dengan pantai ni. Fi amanillah bro kat mesir! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sstgh tmpt cantik Mesir ni.Sstgh tmpt kotor penuh ngn sampah..fi hifzillah,fi aunillah adik miza jgk..

      Delete
  2. cantiknya pantai Agiba tu..

    ReplyDelete
  3. Pantai tu cantik sangat. Boleh hidup tepi pantai hari2 kalau camni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la kalau blh nk mandi tiap2 hr kt pantai kan

      Delete
  4. bestnyaa!!teringin nak travel jugak suatu hari nanti

    ReplyDelete
  5. wahhhhh I wish to be here too one day!

    ReplyDelete
  6. seronoknyaa bila ada peluang menjengah dunia luar ! belum ada rezeki lagi sobs~

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah rezeki ada...tp kena cari ea,bkn tunggu...gud luck

      Delete
  7. wah stay mesir ke... best nya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. blaja kt sini..nk balik dh awl thn dpn insyaAllah..rindu malaysia..

      Delete
  8. Cantiknya. Untung dapat rasa pengalaman jejak kaki sana kan. Hehe

    ReplyDelete